Y-tunnus:0251440-0
Lampivaaran Ametistikaivos
Lampivaaran Ametistikaivos on yksi Lapin erikoisimmista vierailukohteista. Tämä jalokivikaivos sijaitsee tunturin huipulla, keskellä Pyhä-Luoston kansallispuistoa.

Lampivaaran Ametistikaivos
Ametistikaivos, Matkailu, Ohjelmapalvelut, Verkkokauppa
Maanantai | 11:00 - 16:00 |
Tiistai | 11:00 - 16:00 |
Keskiviikko | 11:00 - 16:00 |
Torstai | 11:00 - 16:00 |
Perjantai | 11:00 - 16:00 |
Lauantai | 11:00 - 16:00 |
https://www.amethystmine.fi/fi/aukioloajat/ https://www.amethystmine.fi/fi/vieraile/talvella/
Vierailut kesällä ja talvella
Vierailijat ovat kaivokselle tervetulleita etsimään oman onnenametistin mukaan. Opastettuja kaivosvierailuja järjestetään ympäri vuoden. Lampivaaran Ametistikaivos toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti eli siellä ei käytetä konevoimaa eikä raakakiveä myydä tonneittain ulos kaivokselta. Näin varmistetaan, että myös sukupolvilla meidän jälkeemme on mahdollisuus kokea tämän ikivanhan seitapaikan tunnelma keskellä upeimpia Lapin maisemia.
Opastettu kierros Lampivaaran Ametistikaivoksella sisältää mielenkiintoista tietoa ametistista ja sen syntyhistoriasta. Mehutarjoilun ja tarinahetken jälkeen siirrytään tunturimaisemaan avokaivannolle, josta jokainen saa etsiä ja kaivaa itse mukaansa oman ametistikiven. Vierailun päätteeksi voi vielä piipahtaa kaivoksen Pienessä Kivipuodissa. Tasatunnein alkavat kierrokset ovat avoimia kaikille eikä yksittäisten matkailijoiden tarvitse tehdä ennakkovarausta. Liput saa ostettua Lampivaaran kahviolta ennen kaivosvierailua. Opastuskielet ovat suomi ja englanti. Ohjelman kesto on noin 1 tunti. Talvikaudella Ametistikaivokselle pääsee kaivoksen omalla erityiskuljetuksella, “Ametisti Pendolinolla”. Rinnetampparin vetämässä lämmitetyssä vaunussa matka taittuu mukavasti läpi upeiden, lumisten tunturimaisemien. Retki alkaa joko Luoston keskustasta (kerran päivässä) tai Ukko-Luoston P-alueelta (kaksi kertaa päivässä). Voit myös valita matkan lähipysäkiltä eli Lampivaaran kahviolta (kaksi kertaa päivässä) mikäli saavut Lampivaaraan hiihtäen tai vaikkapa lumikenkäillen.




RW
LapistaToteutimme pitkäaikaisen haaveen tutustua
Lampivaaran ametistikaivokseen 5.7.2025. Maksettu opastus sisälsi tietoa kvartsista ja ametistista sekä kaivoksen historiasta. Löydösten esittely vaikutti lupaavalta. Tämän jälkeen siirryttiin korkeammalla rinteessä sijaitsevaan avolouhokseen/”kaivokseen”. Meille annettiin kaivuuväline ja metallisihti löydöksiä varten, sekä puoli tuntia aikaa kaivaa kivikkoa. Kaivuualue, jossa käy vuosittain 25 000 vierailijaa on kooltaan muutamia aareja. Opas näytti minulle, niinkuin muutamalle muullekin pääsylipun lunastaneelle pinnalta löytyviä ametistipaloja. Kukin löysi niitä noin 3-4 kappaletta. Vosittain pinnalta otetaan siis n. 75 – 100 000 ametistin palaa. Summittaisen laskutoimituksen perusteella tuolta alueelta on siis nostettu kaivoksen toiminta-aikana miljoonia ametistinpaloja ja vieläkin niitä löytyy pinnasta. Oletuksena oli tutustua kaivostoimintaan, mutta tuntui että päädyimmekin turistien hiekkalaatikolle. Mielestäni tämä konsepti tyydyttää lapsiperheiden aarteenetsintäinnon, mutta geologiasta kiinnostuneelle heräsi lähinnä kysymys: Millä perusteella tätä toimintaa voi kutsua kaivostoiminnaksi? Oppaan mukaan kaivoksella ei työskentele kaivostyötekijöitä. Ainoastaan neljä opasta, jotka suorittavat asiakkaiden puuttuessa kaivauksia. Vierailu kaivoksella oli suuri pettymys.